Wat is een Repair Café? Hoe het werkt en wat je zelf moet meenemen? Zijn er kosten? En wat als je niets te repareren hebt? Op deze pagina vind je de antwoorden...

Wat is Repair Café?

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

Repareer het in het Repair Café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciëns, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Lees hier de huisregels die in het Repair Café Teylingen worden gehanteerd.

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie-kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten en het recyclen van oude – komt CO2 vrij. In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een verandering van mentaliteit. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samen- leving. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom ook eens langs!

Van wie is het idee afkomstig?

Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes. Dat was voor Martine aanleiding om, op 2 maart 2010, Stichting Repair Café op te richten. Deze Stichting biedt, sinds 2011, professionele ondersteuning aan lokale groepen in binnen- en buitenland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen.

Geen concurrentie met professionele reparateurs

Stichting Repair Café krijgt wel eens de vraag of gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repair Café willen organisatoren in het hele land de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de (weinige) professionals die er (nog) zijn. Verder zijn de mensen die Repair Cafés bezoeken, meestal geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren deze mensen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.

Hoe werk het?

Neem jouw kapotte spullen mee naar het Repair Café Teylingen. Vrijwilligers, gereedschap en materiaal zijn aanwezig om je te helpen bij het uitvoeren van de reparaties. Samen met onze deskundige ga je aan de slag.

Wat repareert Repair Café Teylingen?

Wij repareren gebruiksvoorwerpen varierend van huishoudapparatuur tot kleding. Met name zijn keuken- en andere huishoudelijke (elektrische) apparaten en kleding succesvol. Zo kunnen we je helpen bij naai- en verstelwerkzaamheden of de fietsenmaker die kleine reparaties kan uitvoeren. In sommige gevallen kan elektronica ook gerepareerd worden maar dit is niet evndient vanwege de grote hoeveelheid onderdelen die zich niet makkelijk laten vervangen. Onder andere maken derhalve digitale TV’s, computerapparatuur, smartphones en flatscreens minder kans om gerepareerd te worden.

Defect onderdeel, wat nu?

Wij hebben geen voorraad van vervangende onderdelen. Een gediagnosticeerd defect onderdeel vervangen we echter graag als je dat zelf even gaat halen bij de electrawinkel of de doe-het zelf-zaak.

Kosten

Een reparatie in het Repair Café is gratis. Is er materiaal nodig om de reparatie te doen? Dan betaal je dat zelf.

Wat dien je mee te nemen?

Het is fijn als je relevante documentatie (handleiding als je die nog heeft) en snoeren behorende bij de apparatuur meeneemt. Soms is een probleem bekend en staat een oplossing beschreven in de handleiding. Graag kijken we samen met jou in de handleiding om deze oplossing te vinden. Moet er een nieuwe rits in een broek, een nieuwe stekker aan een apparaat of een aan-uit knop vervangen worden? Neem deze alvast mee!

En als ik niets te repareren heb?

Ook als je niets te repareren hebt dan ben je van harte welkom. Repair Café Teylingen is een sociale gebeurtenis. Regelmatig zullen extra activiteiten worden georganiseerd. Ook voor kinderen is opvang aanwezig. Met hen worden spelletjes gedaan, getekend of leuke activiteiten ondernomen. Kortom, kom naar ons toe en ervaar zelf de sfeer!
naar boven naar boven
Stichting Repair Café Teylingen © 2019
KvK 64213293 Bank: NL37 SNSB 0926 1791 60
Repair Cafe Teylingen weggooien mooi niet